Надежда Белелиева – куратор

Казвам се Надежда Белелиева и по професия съм куратор. Тази професия не е много популярна в България и не случайно получих образованието си в чужбина. Завърших образованието си и получих магистърската си степен в Университета по изкуства в Лондон. Казват, че тези, които се занимават с теория и критика на произведения на изкуството, всъщност са неуспели художници и скулптори. Но при мен не е така. Аз не съм нито критик, нито теоретик на изкуството. Моята работа е да подреждам експозиции на различни мероприятия като изложби, аукциони, перформанси и други форуми на изкуство, които имат нужда от определен ред и дисциплина.

Аз съзнателно се тласнах към тази професия, без да уча рисуване и всички неща, които се смятат за необходими. В семейството ми няма хора, които се занимават с изкуство, напротив, всички са твърдо отдадени на бизнеса и икономиката. Това не ме възпря, а и те не ме възпираха, защото явно усещаха, че самата фамилия има нужда от свеж въздух, малко ирационалност и живопис да се влее в общата семейна атмосфера. Пък и хубаво е казват, те са познати като икономисти, финансисти, и една дъщеря, Надежда Белелиев, която гордо носи титлата изкуствовед. Така е по-лесно да ме запомнят, но реално кураторската дейност е различна от изкуствоведската.

В съвременния свят където изкуството има стотици направления е много важно всяка една изложба да получи адекватното си представяне, за да не потъне в общата какафония от образи. Това изисква познание за пространството и човешките възприятия. Трябва да знам как цветовете и светлина се съчетават в едно помещение, трябва перспективата , в която се разполагат артефактите, смисълът, който носят също от съществено значение. Всичко това е обект на мой интерес и възможности. Ако хората се мусят след като излязат от музея или галерията, или пространството на мероприятието, значи не съм си свършила работата.

Любимите ми изложби са тези, които представят видео-арт. Това са инсталации, които се правят със съвременни дигитални уреди, работят със символния език

на изображението, картината, движението и звука. Една симбиоза между отделни елементи, които имат много силно влияние върху съзнанието на хората.

Обикновено проектирам пространство в бели стени, като мониторите се разпределят на разстояние , за да може да няма припокриване на изображенията. Тази стилистика

е различна от обикновената арт изложба или музей, където обектите и артефактите са по-нагъсто и изискват съчетаване, или внимателно разграничение.

Аз нямам точно фирма, или офис. По-скоро дейността ми е свързана с пътувания. Така съм обвързала контактите си, за да може всеки момент, телефонът да иззвъни или

да получа известие на електронната поща. Надежда Белелиева, предлагаме Ви да дойдете във Виена, да разгледате идеята за експозиция на модерния визуален артист…И така нататък. Надявам се видео-арт скоро да придобие по-голяма популярност и у нас, за да може все повече хора да се докоснат до този ултра модерен начин за предаване на послания. Достатъчна награда за мен ще е, хората да си тръгват щастливи и замислени след изложбите, които организирам. Тогава зная, че съм си свършила работата и съвсем скоро ще получа нова оферта.

6 thoughts on “Надежда Белелиева – куратор”

  1. Много интересна статия. За първи път чуват от Надежда Белелиева за тази професия куратор. Навремето много исках да уча рисуване и все повече започвам да съжалявам, че не го направих. Но знае ли човек, никога не е късно да започнеш да реализираш мечтата си.

    1. И аз за първи път чувам за тази професия куратор. Иначе мога да кажа едно огромно браво на Надежда Белелиева, че винаги е следвала мечтите си и никога не се отказва от целите си. Трябва повече хора да се учат от нейния пример.

  2. Ето това е мечтата на всеки „По-скоро дейността ми е свързана с пътувания.“. Благородно ви завиждам Надежда Белелиева. 🙂 Всеки би искал работейки, да пътува и да вижда красотите на този свят.

    1. Ох, благородно завиждам на Надежда Белелиева. Мечтата ми е околосветско пътешествие. В интерес на истината обаче и аз за пръв път чувам за подобна професия куратор и ми беше доста интересно да прочета тази статия.

  3. Ох, благородно завиждам на Надежда Белелиева. Мечтата ми е околосветско пътешествие. В интерес на истината обаче и аз за пръв път чувам за подобна професия куратор и ми беше доста интересно да прочета тази статия.

  4. Не бях чувал, че има такава професия куратор. Доста интересна статия се е получила г-жо Надежда Белелиева. Винаги има, какво ново да се научи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *