Билките са най-голямото богатство от природата

Аз не съм билкар по професия. Аз съм една обикновена жена – Надежда Белелиева, която си има своите различни хобита и интереси. Да събирам билки е едно от тях.

Интереса ми към билките запали една съседка от блока, в който живеех като дете. „Старицата”, както я наричах в началото, ме вземаше със себе си. Заедно правехме походи да събираме различни билки. Като човек на изкуството бързо се научих как да разпознавам различните видове билки. Жълт кантарион, мента, кукуряк, липа, бъз, ясен и какви ли не още билки. От своя ментор – „Старицата” разбрах за активните вещества – наречени алкалоиди и клюкозиди, витамини, етерични масла, липидите и пигментите, на които се дължат изцеляващите свойства на повечето билки.

Тази жена беше като подвижна енциклопедия по ботаника, и аз, още младата и неопитна, чрез нея опознавах този интересен и нов за мен свят. Научих се да разпознавам и събирам различните билки според техния вид и специфика.

Основно при събирането на билки е предварително да се проучат в специализираната литература. Често се срещат билки двойници, което е много опасно и би довело до неприятен инцидент. Представете си, че се търсят билки за потентност или билки за простата, а се избере нещо, което всъщност е двойник, няма да е никак приятно. Тънкост е, че билки се събират изключително и само в сухо време, дори и най-слабата роса би намалила техния ефект. Тяхното изсушаване е на прохладни, сенчести места или в проветриви помещения. Повечето активни вещества се съдържат в листата и цветовете на растенията и точно от тях се приготвят повечето билки. Основен принцип в билкарството е, ако са ти необходими само цветовете от дадена билка, да не унищожаваш цялото растение, защото ще му попречиш да се развие и възстанови.

В наши дни, когато вече моя ментор – „Старицата” не е сред нас, някои от редовните й клиенти идват при мен за помощ. Въпреки че не съм билкар, а съм си обикновен куратор, в тези среди съм известна като Надежда Белелиева – жената с многото билки.

6 thoughts on “Билките са най-голямото богатство от природата”

  1. Съгласна съм с Надежда Белелиева, че билките са най-голямото богатство на природата. Важно е обаче да знаем как точно да ги използваме, а кои билки не бива да се дават на деца.

  2. Няма нищо по-ценно от билките. Напълно съм съгласна с Надежда Белелиева, че те са най-големия дар. Трябва обаче и да умеем да ги използваме, за да се лекуваме, тъй като за съжаление билколечението днес вече като че ли остава само в миналото.

    1. Аз съм на същото мнение с вас и Надежда Белелиева. Лошото е, че днес младите вече не са наясно как могат да използват билките, освен в ястията и гозбите. Билколечението се забравя с всеки ден, затова е добре по-старото поколение да предава този дар и на младите.

  3. Обожавам билките и често лекувам с тях своето семейство. Радвам се, че има и други хора, които не са забравили за билколечението и го оценяват. Изцяло ви подкрепям Надежда Белелиева, билките са най-голямото богатство в природата.

  4. Абсолютно ви подкрепям г-жо Надежда Белелиева.Билките са моето хоби и имам особена слабост към тях. 🙂

  5. Съгласна съм с вас, г-жо Надежда Белелиева. Билките са най-големия дар на природата, който ние хората трябва да ценим и уважаваме, но и да знаем как да го използваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *