Предимствата и недостатъците на стандарта като гориво за двигателите

Предимства на стандарта като гориво за двигатели

Добавянето на етанол води до увеличаване на октановото число на конвенционалния бензин, което на свой ред увеличава пробега на автомобила.

Етанолът може да се използва като основен горивен компонент (като например в E85), като по този начин се намалява зависимостта от петролните продукти.

Използването на етанол прави възможно намаляването на отделянето на токсичен CO-газ.

Производството на етанол и неговото използване не допринася за глобалното разпределение на CO2, ако е правилно организирано.

Етанолът може да помогне да се предотврати замръзване на газопроводите при замръзнали метеорологични условия. Вижте за течности и антифриз: https://autoprofi.bg/antifriz-starline-k12-1-l-prod1244.html.

На някои места гашолът и Е85 са по-евтини от обикновения бензин.

Широко разпространеното производство и употреба на етанол като гориво ще бъде от полза за земеделските стопани чрез увеличаване на търсенето на техните продукти.

Растителни суровини, използвани за производството на етанол, се отнасят до възобновяеми източници.

Етанолът не е толкова горивен, колкото бензина, затова е по-малко експлозивен.

Недостатъци на стандарта като гориво за двигатели

Станциите за зареждане с гориво за бензин, съдържащ етанол, особено Е85, не са толкова широко разпространени като бензиностанциите за конвенционален бензин.

На някои места газовата бутилка и Е85 са по-скъпи от обикновения бензин.

Двигателите на някои автомобили могат да бъдат повредени поради неправилно използване на гориво с етанол. Разберете за поръчка на много мощни акумулатори: https://autoprofi.bg/banner-power-bull-62ah-550a-r-prod9951.html.

Това е особено вярно за E85, ако по невнимание е наводнено в резервоар на превозно средство, чийто двигател е проектиран да работи с обикновен бензин.

Като част от това, ако не по-голямата част от етанол се произвежда от растителни материали, които иначе биха могли да бъдат използвани за храна за хората, като се смята, че широко разпространеното използване на етанол като гориво несправедливо към гладните, особено в бедните страни.

Въпрос:

Може ли етанолът, получен в процеса на пречистване на горивото, да се използва за направата на нетоксични напитки?

Отговор:

Не се опитвайте да използвате технически етанол за приготвяне на алкохолни напитки и коктейли! Съгласно съществуващия закон при производството на „технически“ етанол, предназначен за използване като гориво, към етанола се добавя малко количество бензин или друга нехранителна добавка. Използването на този „чист“ етанол е опасно за здравето! Пийте алкохол на места, където се продават силни напитки за човешка консумация, а не за използване при двигатели с вътрешно горене!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *