Къде се крият хлебарките

Питали ли сте се: къде се крият хлебарките?

Къде са любимите им местообитания и откъде се връщат в домовете ни след унищожението им. Хлебарките не се нуждаят от много. Достатъчно им е малко храна, достъп до вода и доста уединено място за гнездене.

Хлебарките се чувстват спокойни, както в улеите за смет, така и в отоплителните мрежи. Те имат „стандартни места“, където живеят. Сред тях има абсолютно неочаквани скривалища, за които навярно, дори не сте предполагали. След като прочетете статията, предоставена ни с любезното участие на PREVENTA.BG, не забравяйте да проверите всички тези скривалища:

Тоалетна чиния – защо ли, хлебарките ще се установяват в или близо до такива места? Хлебарките се нуждаят от постоянен достъп до вода, а тоалетната чиния е идеален източник.

Клавиатура, системно устройство, лаптопи – често има малки частици храна, особено в клавиатурите. Когато се анализира оборудването, често е възможно да се открият вътре мъртви хлебарки, ларви или части от такива.

Хладилник – хлебарките попадат в хладилника заедно с храна, а останалата част от хладилника осигурява топло място за хлебарката в близост до топлообменника.

Съдомиялната машина е основният проблем за хлебарки, които, след като попаднат, трудно могат да излязат. Там се събират с остатъчната храна от чиниите.

Микровълновата не е херметична техника и размерът на хлебарките им позволява да влязат вътре в нея и без много усилия. В микровълновата печка хлебарките могат да се угощават с трохички, които са паднали от чиниите при нагряване.

Улей за боклук – заслужава да се отбележи, че това е доста стандартно местообитание за хлебарките. Често обаче, жителите на апартаментите забравят за това.

Между другото, ако имате хамстери или други животни у дома, които се нуждаят от дървесна котила – бъдете готови да откриете хлебарки и там. Те харесват миризмата на дървесина.

Ако след проверка установихте, че хлебарките все още са избрали едно или повече места от списъка, тогава си струва да предприемете редица определени действия. За целта:

Направете почистване на всички повърхности, отстранете застоялата храна, трохите и други.

В микровълнова печка, например може да запушите дупките с памучна вата, напоена с амоняк. Хлебарките ще напуснат убежището си заради миризмата, но бъдете готови, че след като миризмата изчезне, хлебарките се връщат по местата си.

Не забравяйте, че не може да боравите с микровълнова, съдомиялна и друго оборудване с агресивни дезинфектанти – може да се отровите.

Къде още обитават хлебарки

Складовете са също, сред най-често срещаното любимо място за хлебарки. Най-често то е топло, сухо и има какво да ги нахрани. Те стигат до кутии с продукти, пристигащи на кораби от чужбина или с други методи за доставка.

Хипермаркети, магазини, складове на ресторанти – въпреки всички усилия на работниците и нормите, установени от органите на реда за хигиена, някои паразити все още проникват в такива помещения. Тогава всичко зависи от действията на собствениците. Това дали ще предотвратят заразяването с хлебарки или ситуацията ще излезе извън контрол.

Кухните са кетъринг – да, хлебарка може да влезе във всяка кухня на ресторант или кафене. Най-често тези вредители избират място някъде наблизо, за да имат постоянен достъп до храна и вода.

Оранжерии – топлината създава благоприятни условия за размножаването на хлебарките. Там, те винаги могат да намерят храна.

Метрото – още едно изненадващо за всички място, но станциите за метро са идеално скривалище за хлебарките. Там има много складови помещения, а метрото гарантира благоприятни условия за живота на хлебарката. В метрото има много боклук и придирчивите насекоми са готови да търсят нещо питателно за себе си.

Хлебарките са винаги и навсякъде, всичко зависи от отговорността на човека и мерките, които предприема. Задължително е да се извърши превантивно почистване и борба с вредителите, за да се предотврати заразяването на апартаменти и складове. В случай на високо ниво от зараза с хлебарки е добре да се обадите на професионални служби по борба и унищожаване на хлебарки и други вредители.

Контакт с тях, ще откриете и на адрес: http://preventa.bg.